A bogyós gyümölcsöknek temérdek jótékony hatása van, mely alól az eper bizony az eper sem kivétel.
Nem csoda, hogy az emberiség megközelítőleg 2000 éve fogyasztja és mára már közel 600 fajtája ismert. A vitaminok egész skáláját tartalmazza, továbbá fitonutrienseket (többek között antocianinokat), flavonoidokat, folsavat, mangánt, jódot, káliumot, biotint, magnéziumot, K vitamin, B2-, B5-, B6 vitamint és jelentősebb mennyiségű rostot is. Nagyon magas az antioxidáns tartalma, aminek köszönhetően a betegségek megelőzése mellett az öregedést is lassítja úgy, hogy segít a szervezetnek védekezni a szabad gyökök DNS- és sejtkárosító hatásaival szemben.
Számtalan jótékony és egészségügyi hatásai között szerepel, hogy segít többek között a szív- és érrendszeri betegségek, emésztőrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség és bizonyos daganattípusok (emlő-, méhtesti-, bélrendszeri-, és nyelőcsőrák) megelőzésében is.
Vércukorszint csökkentő hatása mögött az áll, hogy az eperben található polifenol, az ellagitannin, gátolja az alfa-amiláz enzimek aktivitását. Ez az enzim felelős ugyanis az amilóz tartalmú keményítők egyszerű cukorrá alakításáért. Aminek következtében csökken a véráramba jutó cukor mennyisége. Ezzel a tulajdonságával magyarázták azoknak a kísérleteknek az eredményeit is, melyekben az eper és a kristálycukor egyidejű fogyasztásának hatását vizsgálták a vércukorszintre, ahol azt az eredményt kapták, hogy az eper csökkentette a kristálycukor fogyasztás következtében megnőtt vércukorszintet. Azért remélem olvasunk a sorok között! Itt ez azt jelenti, hogy kevésbé ugrik meg a cukor hatására a vércukorszint, ha egyidejűleg esszük az eperrel, vagyis csökkenti a cukor hatását! DE! Nem azt jelenti, hogy mértéktelenül fogyasszuk a cukros epret!! Mérték itt is!!!
A magas fitonutriens tartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő hatása is van. Amivel szembe szállhatunk a krónikus gyulladásoknak, amik károsíthatják például az érfalat, fokozzák az ekcémára való hajlamot. Sokszor a nőgyógyászati gondok mögött is bizony valamilyen gyulladás áll. Ahhoz, hogy ezt a hatást elérhessük természetesen fontos az, hogy rendszeresen fogyasszunk epret, vagy más bogyóst.
Számos molekuláris vizsgálat bizonyítja, hogy a fitonutriensek igen fontos szerepet töltenek be a szervezetünkben. Ami csodálatos bennük, hogy szinergikus módon képesek egymás hatásait erősíteni és sokszor képezhetik a súlyosabb betegségek gyógyításának alapjait is. Az eper mindemellett tartalmaz szalicilsavat is, ami hasonló az acetilszalicilsavhoz (aszpirinben ez található), ami szintén egy hatékony gyulladáscsökkentő vegyület. Ez a vegyület hatékony vastagbél gyulladásnál és Crohn-betegségnél. Továbbá az is megemlíthető, hogy ízületi gyulladások esetén is hasznos az eperfogyasztás.
Végül, de nem utolsó sorban megjegyezném, hogy az eper (ugyanúgy, mint a spenót is) mérhető mennyiségű oxalátokat tartalmaz, ami koncentrált mennyiségben kristályosodást okozhat. Vagyis, ha epe- és/vagy veseproblémákkal küzdünk (gondolok itt az epekőre, vesekőre) inkább kerüljük az eper fogyasztását.
Megjegyzendő, hogy a kiegyensúlyozott egészséges táplálkozás alapja a friss gyümölcs és zöldség napi szintű fogyasztása.