Mit érdemes tudni az alaplevekről?
Népi nevén az erőleves marha vagy csirke csontokból, zöldségekből készített lé, mely könnyen emészthető formában magas ásványi anyag és kollagén tartalommal rendelkezik, aminek jótékony hatásait élvezhetjük az ízületek, izmok, kötőszövetek és azáltal a bőr megújításában is. Fontos alapösszetevőkkel bír és ezáltal építi és kiegyensúlyozza a mikrobiomot (bélrendszerben élő mikroorganizmust), ami ezáltal az immunrendszerünket erősíti.
Évszázadok óta sokféle kultúra nemzeti eledelei között megtalálhatóak az alaplevek.
A csontos tésztalevest Japánban Rámenként fogyasztják, ami óriási népszerűségnek örvend az egész világon.
Másik formája az alaplének a vietnámi pho leves, melynek ugyancsak számtalan regionális változata ismert. Készíthető rizstésztával, friss zöldségekből, halból, csirkéből vagy marhából. „
A zöldséges alaplében kizárólag markáns ízű zöldségek és zöldfűszerek kapnak helyet.
Hazánkban a kocsonya, vagy a nagyi féle hosszan főzött tyúkhúsleves terjedt el 🙂