Ahogyan egyre hidegebbek a nappalok és közeledik a tél, ezáltal csökken a napos órák száma, úgy csökken szervezetünk saját D-vitamin termelése. Az immunrendszer felvértezésében viszont elengedhetlen a megfelelő mennyiségű D-vitamin szint.
Joggal vetődik fel a kérdés, hogy miért? miért pont a D-vitamin?
Számos kutatócsoport már régóta foglalkozik a témával, így temérdek alátámasztás került napvilágra arról, hogy a szervezetünk D-vitaminszintje és a vírusos fertőzések között pontosan milyen kapcsolat áll fenn. Bizonyított tény ugyanis, hogy ha kevés a D-vitamin a szervezetünkben, akkor könnyebben megfertőződünk.
A D-vitaminnak számos jótékony hatása van az emberi szervezetre. Elsődleges biológiai funkciója a vérben lévő kalcium- és foszforszint normál szinten tartása, de a kalcium felszívódásában, illetve az erős csontozat kialakításában és fenntartásában is elsődleges szerepet játszik. A legújabb kutatások szerint véd a csontritkulástól, a magas vérnyomástól a ráktól és számos autoimmun betegségtől egyaránt.
Mindamellett kimutatásra került, hogy az alacsony D-vitamin szint egy sor olyan problémát okoz a szervezetünkben, aminek lehet nem is tulajdonítunk akkora jelentőséget, mégis alapjaiban határozza meg a közérzetünket, hangulatunkat. Elmondható tehát, hogy D-vitamin nélkül nem érezzük magunknak annyira jól a bőrünkben.
Mik a hiánytünetek:
- izomgörcsök, általános gyengeség
- vérnyomásbéli problémák
- gyenge immunrendszer
- szorongás, depresszió, hangulatingadozások
Mit érdemes fogyasztanunk? Mely tálplálékoknak magas a D-vitamin tartalma?
Elsők között szerepel (és nemcsak a D-vitamin tartalma miatt) a
- Máj (bármelyik állaté!)
Egy igazi vitaminbonba. A hatalmas mennyiségű D-vitamin mellett még magas az A-, B1, B6, C- vitamin tartalma is, mindemellett a kolin, Cink, Réz és Vas is és még sorolhatnám…imádom! Egy igazi Super Food!!!
- Tojássárgája
- Halolaj, illetve zsíros, bőrös halak (lazac, pisztráng)
- Gombák
(ők érdekes teremtések, ők az egyetlen növényi eredetű D-vitamin-forrásunk. D- vitamin tartalmuk mellett, B-vitaminokban (riboflavin, folsav, pantoénsav, niacin, tiamin) és ásványianyagokban (szelén, kálium, vas) gazdagok. Mindemellett kolint és béta-glükánokat is tartalmaznak: előbbi az izomműködésben és a memóriafolyamatokban, utóbbi a vér koleszterinszintjének csökkentésében és az immunrendszer erősítésében van szerepe.
Más tanulmányok a D-vitamin mellett a Szelénre is felhívják a figyelmet, mint immunrendszer erősítő, ami előnyös még a szív- és érrendszer számára is.
Ennek kapcsán a magyar táplálkozásbeállítás csoport 60 éves kor felett (és eü. dolgozóként) napi min. 200-300 mcg szerves, azaz jó biológiai hasznosulású szelént (testsúlykilogrammot figyelembe véve) javasol, amivel maximálisan egyetértek.
Valahányszor felmerül egy-egy táplálék/élelmiszer kérdésköre újra és újra szembesítő tapasztalni azt, hogy mennyire csodálatosan és precízen kerültek megalkotásra. Csodálatosan komplex/összetett rendszer a természet temérdek hasznos tápanyagforrással számunkra. Érdemes tehát olyan konyhatechnológiával elkészíteni táplálékainkat, amivel megőrizzük mindazokat.