Az édesítőszerek hatalmas témakör, ezért csak egy részét, elsősorban az édes ízhez való viszonyunkról írok most nektek.

Fontos tisztáznunk, hogy valójában a táplálékhoz hozzáadott cukor (vagyis az ultrafeldolgozott acelluláris szénhidrát) – élettani szempontból – teljesen nélkülözhető az ember számára, ugyanis szervezetünk maga is képes előállítani a számára szükséges cukormennyiséget.

Az édes íz szeretete teljesen természetes, a DNS-ünkben kódolt információ, mert a szervezet számára azonnali, gyors energiát jelent, amit annak természetes formájában (gyümölcsökben, zöldségekben) képes tökéletesen hasznosítani. A megfelelő, kiegyensúlyozott emésztés érdekében a bevitt tápláléknak ugyanis egészként, természetes szerkezeti formájában kell tartalmaznia minden összetevőt. Bármilyen gyümölcsben a szénhidráton (vagyis a cukrokon, keményítőkön…) kívül még számos ásványi anyag, vitamin, rost stb. is található. Ezek együtt, a természetben előforduló szerkezeti formában képesek leginkább hasznosulni.

A cukor komoly függőséget okoz, ugyanis az agy jutalomközpontjára hat, amit mi, emberek, nagyon szeretünk, ezért könnyen rászokunk, következésképp egyre többet és többet fogyasztunk belőlük.

Európában, a forgalomban kapható cukorrépából előállított szacharóz, melegebb éghajlaton a nádcukor, vagy a juharfából nyert cukor ugyanabba a kategóriába tartoznak, a nem teljes értékű szénhidrátokhoz. Mind élelmiszertechnológiai feldolgozás során keletkeznek, így megnő a szénhidrátsűrűség az ezeket tartalmazó termékekben. Érdemes megemlíteni, hogy napi étkezésünkhöz a WHO maximum 10%-nyi hozzáadott cukrot javasol. Ennél magasabb mennyiség fogyasztása gyulladásos és egyéb komoly megbetegedéseket okozhat, eredményezhet, illetve, hogy a táplálékokban természetesen előforduló cukrok (teljes értékű szénhidrátok) minden esetben egészségesebbek. Azonban a mértékletesség a legfontosabb, hiszen minden hat a szervezetünkre,  a hasnyálmirigyet és a mellékvesét bármelyik édes íz megdolgoztatja.

Az egészségünk szempontjából a legkárosabb édesítőszerek az aszpartám, agávé, szukralóz és fruktóz

Aszpartám

Szinte mindenben ezt találjuk, ami „cukormentes”, vagy „diétás”. Fokozottan figyeljük az összetevőknél. Összetételét tekintve dipeptid metil-észter, aszparaginsavból és fenil-alaninból állítják elő. A szervezetben aszparaginsavra, fenil-alaninre és metanolra bomlik. Rengeteg hatása ismert már: rákkeltő, idegméreg mindemellett látászavart, migrént, depressziót és számos egyéb betegséget, tünetet képes okozni.

Szukralóz

„Biztonságos” cukor alternatívaként fejlesztették ki a cukorbetegség tüneteinek enyhítésére és megelőzésére, de sajnos, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Amerikában a Splenda néven ismert vegyület számos embernél ugyanis éppen cukorbetegséget okozó hatást mutatott a felmerülő vérszegénység (csökkent vörösvértestszám), vesekő, vesebetegségek, férfi meddőség és spontán vetélés mellett.

Agávé szirup és fruktóz

Az agávé szirup rendkívül hasonló a magas fruktóztartalmú kukoricasziruphoz. Megközelítőleg 70%-a fruktóz, ami hatalmas koncentráció és önmagában a fruktóz fogyasztása (a gyümölcsből kivett koncentrált mennyiség = nem teljes értékű szénhidrát) szintén veszélyes, számos gyulladást kiváltó oka a szervezetünkben. Mindemellett megemeli triglicerid szintet, ami megterheli a májat, zsírmáj alakul ki, továbbá hormonzavar és egyensúlytalanság lép fel férfiaknál és nőknél egyaránt. Azzal, hogy nem vált ki inzulinválaszt, leptin sem termelődik (éhségérzet szabályozásáért felelős hormon), aminek következtében a magas fruktóz tartalmú ételek csak tovább növelik az éhségérzetet.

A korai közelmúltban (és sajnos még ma is előfordul) a diabetikus termékek nagy része fruktózzal volt édesítve, abból a megfontolásból, hogy legalább nem emeli meg különösebben a vércukorszintet. Azzal viszont nem számoltak, hogy a táplálékokban elfogyasztott természetes formában jelen lévő fruktóz amiatt nem jelent egészségügyi problémát, mert (természetes közegében és formájában) a gyümölcsökben, zöldségekben jelenlévő rostok és egyéb anyagok nagy mértékben befolyásolják felszívódását.