Mi is az a quinoa?
Egynyári, lágy szárú növény, úgynevezett álgabona, rendszertanilag nem tartozik a gabonafélékhez. Közeli rokona a cékla, spenót és az amaránt.
Már az inkák is termesztették, az Andokban- Peru, Chile, Bolívia, Ecuador, Kolumbia területén- őshonos.
Nagyjából hasonló szénhidrátot tartalmaz, mint a rizs vagy az árpa.
Glikémiás indexe alacsony, amely érték azt jelzi, hogy az adott étel milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintünket.
Nagyrészt keményítőből, sok rostból és kevés cukorból épül fel. Megtalálhatóak benne olyan keményítőfélék, amiket nem emésztünk meg, viszont táplálják a beleinkben található jótékony baktériumokat.
Komplex fehérjét tartalmaz, azaz mind a 9 esszenciális aminosavat, amelyre szervezetünknek szüksége van.
Természetes módon gluténmentes, magas tápanyagtartalommal.
Kiváló vas és magnézium forrás.
A magnéziumnak kiemelt jelentősége van az izmok összehúzódásában és elernyedésében, csakúgy, mint az idegrendszer és a csontok egészségének megőrzésében. A vasnak pedig az oxigén szállításában van kulcsszerepe.
Levesekben, köretként egyaránt fogyasztható, a Validfood fogásokban sűrűn találkozhattok vele.