Mi is az a quinoa?

Egynyári, lágy szárú növény, úgynevezett álgabona, rendszertanilag nem tartozik a gabonafélékhez. Közeli rokona a cékla, spenót és az amaránt.

Már az inkák is termesztették, az Andokban- Peru, Chile, Bolívia, Ecuador, Kolumbia területén- őshonos. 

Nagyjából hasonló szénhidrátot tartalmaz, mint a rizs vagy az árpa.

Glikémiás indexe alacsony, amely érték azt jelzi, hogy az adott étel milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintünket. 

Nagyrészt keményítőből, sok rostból és kevés cukorból épül fel. Megtalálhatóak benne olyan keményítőfélék, amiket nem emésztünk meg, viszont táplálják a beleinkben található jótékony baktériumokat. 

Komplex fehérjét tartalmaz, azaz mind a 9 esszenciális aminosavat, amelyre szervezetünknek szüksége van.

Természetes módon gluténmentes, magas tápanyagtartalommal. 

Kiváló vas és magnézium forrás. 

A magnéziumnak kiemelt jelentősége van az izmok összehúzódásában és elernyedésében, csakúgy, mint az idegrendszer és a csontok egészségének megőrzésében. A vasnak pedig az oxigén szállításában van kulcsszerepe.

Levesekben, köretként egyaránt fogyasztható, a Validfood fogásokban sűrűn találkozhattok vele.